Anlæg I Anledning af en Bemærkning i Kjøbenhavnerpostenposten om at der saavidt vides kun i Roskilde, Aalborg og Stege findes "Forskønnelses-Foreninger" gives en lang Udsigt over Aarhus forskellige Anlæg: Allerede for 1822 fandt man her, at skjønt Byens Beliggenhed ved Havet og de i Nærheden, næppe 1/4 Miil derfra Syd og Nord beliggende Skove vilde Byen og meget vinde i Forskjønnelse, naar dens nærmeste Omgivelser, der vare aldeles blottede for Træer, blev beplantet hvor dette var muligt. Først fængsledes Opmærksomheden paa at danne en Spadseregang omkring Byen, og det paa en Vei , der hidtil var næsten ufremkommelig. Til at begynde dette Foretagende havde to af Byens agtede Mænd forenet sig om at skaffe de fornødne Alleetræer, for dermed at Beplante Veien fra Minde- til Frederiksporten, og da denne Begyndelse var gjort, blev det kontinueret derved, at nogle Flere vare villige til at sammentræde i en Commitee for at virke til dette Øjemeds videre Fremme. Adskillige Indvaanere vare ligeledes villige til at afgive Jord til en Continuationsvei med Trottoire for Fodgjængere, og Andre til aarlig med Gruus at forsyne den hele Veistrækning, der danner en Halvcirkel om Byen og udgjør over en Fjerdingvei, samt afgiver nu, med sin Allee i den frodigste Væxt, en særdeles behagelig Kjøre- og Spadserevei, der med de mange afvexlende Situationer afgiver et saare interessant Skue. Ved Hovedlandeveiene til Horsens og Randers blev der ligeledes nærmest ved Byen gjort Forskjønnelser af Alleer, Anlæg og Plantager. Blandt disse fortjener især at nævnes et særdeles smukt Anlæg tæt udenfor den port, hvorfra Veien gaar til Randers, og som for 12 a 14 Aar siden var et øde Jordsmon, der paa visse Aar blev af Byen overdraget S.T. Hr. Oberst Ridder v. H. G. for at indrettes til et Lystanlæg og nu allerede i
Datering
1839-03-07
Arkiv ID
000108941
Beskrivelse
Samlingstags
Ophavsret
I offentlig eje. Ikke ophavsretsværdigt
Materialet har ikke værkshøjde og er derfor ikke beskyttet af ophavsret. Der er dermed heller ingen ophavsretslige begrænsninger på gengivelse og publicering af dette materiale.
Beskrivelsesdata
original kilde
Aarhus Stiftstidende
Anden juridisk beskyttelse
Aftaleforhold
Materialet er ikke begrænset af kontraktuelle klausuler.
Lovgivning
Materialet er ikke underlagt andre juridiske begrænsninger af tilgængeligheden.
Tilgængelighed
Tilgængelighed
Materialet er online her på Aarhusarkivet.dk, men det er det enkelte materiales ophavsretslige status, der fastsætter, hvad et givent materiale videre må bruges til.