Garver Magnus Ørn. I anledning af M.Ø.' Ansøgning til det kgl. Directions Contoir, dat. Aarhuus den 26. augusti, om hans Lære-Drenges ind- og udskrivning m.v. skriver Stiftamtsmanden: Saavidt man kan slutte af Supplicanten Saffians-Mager M.Ø.' ansøgning til det Kongelige Directions-Contoir af 26.de Augusti sidst, maa han med den attraaede ind- og udskrivning for hans Lærlinge formeene, at sligt kan og bør skee ved Hallen (?) i Kjøbenhavn, da han har Kongelig Privilegium paa at Fabriquere Saffianer, Carduaner Ryslæder etc., samt bedrive stærk Garverie: thi vel findes i den ældste Ordonance om Hallens indrettelse, dat. 31. Marti 1705, at alle Svenne og Drenge i en Bog paa Hallen skal indskrives, paa den maade, som deres Amts-Articler formelde, men derom er i de senere af 11. Juli 1739 og 11. October 1769 intet anordnet, derfor uden vedkommer Hallen allene al den Manufacturerne i Kiøbenhavn. Efter indberetning skal Supplicanten ved fremkaldelse for Magistraten her i Byen, ei have vidst anden reede til sin ansøgning, end da han som hverken er i noget Amt i henseende Garveriet, eller her i Danmark kan komme i amt, som Saffians, Corduans og Rydslæders Fabriqneur, i Kiøbenhavn har hørt at alle Fabriqueur Svenne og Drenge, kan ind- og udskrives ved det Kongelige Directions Contoir, saa haabede han at det ogsaa for ham lod sig giøre, da han ellers vil have vanskelighed for at faae Drenge ved hans Fabrique etc. naar han ikke kan gjøre dem til Svenne. Imid-
Datering
1777-10-17
Arkiv ID
000114170
Beskrivelse
Ophavsret
I offentlig eje. Ikke ophavsretsværdigt
Materialet har ikke værkshøjde og er derfor ikke beskyttet af ophavsret. Der er dermed heller ingen ophavsretslige begrænsninger på gengivelse og publicering af dette materiale.
Beskrivelsesdata
original kilde
Aarhus Stiftamts Kopibog
Anden juridisk beskyttelse
Aftaleforhold
Materialet er ikke begrænset af kontraktuelle klausuler.
Lovgivning
Materialet er ikke underlagt andre juridiske begrænsninger af tilgængeligheden.
Tilgængelighed
Tilgængelighed
Materialet er online her på Aarhusarkivet.dk, men det er det enkelte materiales ophavsretslige status, der fastsætter, hvad et givent materiale videre må bruges til.