Til kgl. danske Cancelli. Vel findes paa adskillige Steder her i Stiftet, saasom Aarhuus, Horsens, Grenaa og Ebeltoft, fornærværende Tiid Etableret habile Chirurgii, hvoraf de, som have nogen Formue, i Sygdoms Tilfælde kand faae den fornødne Hielp, derimod nyde Fattige og Hospitalslemmer Medicamenter, Ordination og Tilsyn af Chirurgii enten Gratis eller betale samme af deres ringe ugentlige Gehalt, saa at mange ofte maa savne ald Hielp, og blive i deres Elendighed. Derimod er i Randers og Schanderborg paa hvert Sted alleene gamle skrøbelige og nesten udygtige Chirurgii, men i Mariager slet ingen. Af ovenmeldte Aarsager, og da de allerede havende Chirurgii alle Klage over mangel af udkomme, hvorover de ved første Leilighed tragter efter bedre employ, eragtes nyttigt at publiqve og duelige Chirurgii beskickes i dette Stifts Kiøbstæder, med Tillæg af et vist District paa Landet, samt determineret aarlig Løn og Forpligt hvorved mand kunde forvisses om, at beholde dem gode og ingen at savne fornøden Hiælp i paakommende Tilfælde; Thi er det, jeg efter overlæg med vedkommende og i anledning af de Respective Danske Cancellies Skrivelse under 6.te May h.a. giver mig den Friehed herved skyldigst at insiere Følgende forslag til Inddeeling og Reglement for Aarhuus Stift: Chirurgii kunde beskickes med aarlig Løn, saaledes som følger: I. i Aarhuus den allerede Etablerede Chirurgus Johan Casper Weise. som betiener Byen med omliggende Ning-
Datering
1775-06-30
Arkiv ID
000117466
Beskrivelse
Samlingstags
Ophavsret
I offentlig eje. Ikke ophavsretsværdigt
Materialet har ikke værkshøjde og er derfor ikke beskyttet af ophavsret. Der er dermed heller ingen ophavsretslige begrænsninger på gengivelse og publicering af dette materiale.
Beskrivelsesdata
original kilde
Aarhus Stiftamts Kopibog
Relationer
Steder
Anden juridisk beskyttelse
Aftaleforhold
Materialet er ikke begrænset af kontraktuelle klausuler.
Lovgivning
Materialet er ikke underlagt andre juridiske begrænsninger af tilgængeligheden.
Tilgængelighed
Tilgængelighed
Materialet er online her på Aarhusarkivet.dk, men det er det enkelte materiales ophavsretslige status, der fastsætter, hvad et givent materiale videre må bruges til.