Søndagen den 6. Julii holdtes i Aarhuus Søndagsskole den sædvanlige offentlige Examen i Overværelse af Stiftets høie Øvrighed samt endeel af Byens Embedsmænd og Borgere. Adskillige af Eleverne erhvervede sig ved de aflagte Prøver de Tilstedeværendes Bifald. Johs. Lybring Kragh hos Farver Johnsen og Chr. Frederik Scheel hos Dreiermester Niels Holm udgik med hæderligt Vidnesbyrd om deres Flid og gode Opførsel. Saavel til disse som 6 andre Elever bleve Præmiebøger uddeelte. Forstanderen meldte de Tilstedeværende, at Antallet af Skolens Elever som ifjor beløb sig til 28, nu var formindsket til 21, da man havde seet sig nødt at udelukke endeel formedelst gjentagen Udeblivelse fra Underviisningen uden Anmeldelse fra Mesteren. Formindskelsen af ovennævnte Antal, som i sig selv ei var stort (Skolen kan efter dens Indretning modtage 36 og har desuden havt en Forberedelsesklasse) hidrører vel for endeel fra Lærlingenes Ulyst, men tillige fra enkelte Mesteres Ligegyldighed eller i det mindste Mangel paa Opmærksomhed for deres Læredrenges Vel. Det er sørgeligt at en Indretning hvortil en stor Deel af Byens Indvaanere bidrage, hvor saa mange Mænd uden Erstatning med ufortrøden Flid have underviist, hvor Alt til Underviisningen nødvendigt, Bøger, Papir, Blæk og Penne leveres Lærlingerne for Intet, ei skal benyttes saaledes som den kunde og burde. Imidlertid er fra denne Indretning siden dens Tilblivelse ikke faae unge Haandværkere udgaaede, hvilke formedelst deres der erhvervede Kundskaber, ville kunne hædre deres Stand. Flere agtværdige Haandværksmestre have ved at holde deres Drenge til med stadig Flid at besøge Skolen, lagt for Dagen, at de erkjende dens Gavnlighed. Man tør haabe, at flere ville opmuntre til at følge deres Exempel og at saaledes de Mænd som ved Arbeide eller pengebidrag have medvirket til dens Stiftelse og Vedligeholdelse maatte er-
Datering
1817-07-11
Arkiv ID
000123697
Beskrivelse
Samlingstags
Ophavsret
I offentlig eje. Ikke ophavsretsværdigt
Materialet har ikke værkshøjde og er derfor ikke beskyttet af ophavsret. Der er dermed heller ingen ophavsretslige begrænsninger på gengivelse og publicering af dette materiale.
Beskrivelsesdata
original kilde
Aarhus Stiftstidende
Anden juridisk beskyttelse
Aftaleforhold
Materialet er ikke begrænset af kontraktuelle klausuler.
Lovgivning
Materialet er ikke underlagt andre juridiske begrænsninger af tilgængeligheden.
Tilgængelighed
Tilgængelighed
Materialet er online her på Aarhusarkivet.dk, men det er det enkelte materiales ophavsretslige status, der fastsætter, hvad et givent materiale videre må bruges til.