I Stiftamtmandens Indberetning til Commerce Coll.m Fabriker i Stiftet skrives om "En Tobaks Fabrique og Plantage i" i Aarhuus. Ejerne er Andreas Kaarsberg og 5 Interessenter: Købmændene: Jens Andersen, Peder Herskind, Jes Fæster, Apoteker Schack Selmer og Raadmand Niels Rohde. Fabriquen er begyndt i Okt. 1778 og beskæftiger 1 Mester, 1 Svend, 14-16 Børn samt 3 Arbejdskarle. Alle Tobakker stemples med det Stempel som er indleveret i General Land oecon. og commerce Coll. Fabriken "passer sig got her, da der er tienlige Jorder til Tobak-Anledning." - I Indberetningen 11.2. 1780 meldes at "Spindeborde ere allerede i Gang og 3 Skiær Kister samt 1 Snuus Tobaksmølle". Der beskæftiger 1 Mester, 2 Svende, 8 Drenge og 60 "andre Arbejdere og Børn" Fabriken er "anlagt 1778 og Fabriquens Drift begyndt samme Aar December Maaned". Indtil Udgangen af 1779 er "Forarbeidet 140.000 Pd. Tobak, som og er afsat" "Forarbeidningen er indrettet efter de kiøbenhavnske Fabriquer". "Afsatsen er skeet til Landets (d.s.v. Jyllands) Kiøbstæder og noget lidet til Selland og Laalland".
Datering
1779-02-02
Arkiv ID
000123824
Beskrivelse
Samlingstags
Ophavsret
I offentlig eje. Ikke ophavsretsværdigt
Materialet har ikke værkshøjde og er derfor ikke beskyttet af ophavsret. Der er dermed heller ingen ophavsretslige begrænsninger på gengivelse og publicering af dette materiale.
Beskrivelsesdata
original kilde
Aarhus Stiftamts Kopibog
Anden juridisk beskyttelse
Aftaleforhold
Materialet er ikke begrænset af kontraktuelle klausuler.
Lovgivning
Materialet er ikke underlagt andre juridiske begrænsninger af tilgængeligheden.
Tilgængelighed
Tilgængelighed
Materialet er online her på Aarhusarkivet.dk, men det er det enkelte materiales ophavsretslige status, der fastsætter, hvad et givent materiale videre må bruges til.