I .....at Stænderne paa hiin Tid (1805) overalt bevarede en Deel af Oldtidens Skarpkantede Afsondring af hinanden....Kjøbstadens Beboere deelte sig derfor endnu i 3 temmelig skarp afsondrede Klasser: Noblessen, Embedsmændene og Borgerskabet. Hiin - især Landadelen, der om Vinteren, eller Ved Visse festlige Jeiligheder plejede at Opholde sig i Staden - Var i Grunden den naragtigeste Deel af, det hele Personale, og deres Libertinage i Forbindelse med et latterligt Don-Ranude Væsen Var et almindeligt Thema for Spotterne blandt Klubvennerne mindes jeg (for at nævne dem ved deres Spidsnavne og derved undgaae alle Personlige Antydninger) Hr Von Glandsenskjold? 3 Grever uden Grevskab, som gik under Navn af "Elephanterne", 2 Baroner uden Baronie, hvoraf den anden kaldte den første "Mein Bruder, der Dumkopf;" og den anden sædvanlig af Andre kaltes den gale Baron", fordi han havde udfordret Stiftsamtmand Güldencrone og forfulgt ham med Ladte Pistoler Lige til Kjøbenhavns Porte. En 3die Baron som vi med Nyerup Ville Kalde "Piquetspilleren", har vist nok et Navn, som blandt adelige Slægter er et af de første og Ved en forstand og Lærdom er kommen i stor Anseelse, Men Baronens egen Forstandsæske synes ei allene for lang Tid (siden) men i adskillige Generationer at være forkommen eller ogsaa - efter Johan Ludvig Heibergs System - at have Været Pantsat i det himmelske Apothek. Hvad Embedsstanden angaar, da har jeg ved at udhæve adskillige eminente Navne tilkjendegivet, at samme hvad Pluraliteten angaar, vare offentlige Charakterer, som Almeenheden i det Hele omtalte og Vurderede med Agtelse Undtagelser gaves vistnok her som andetstede.....Toldinspecteuren Hr. Von Stokbeen ? alt for ugernert var i Kjøbmændenes Lomme, at nogle af de aandelige forts
Datering
1805
Arkiv ID
000108867
Beskrivelse
Samlingstags
Emner
Ophavsret
I offentlig eje. Ikke ophavsretsværdigt
Materialet har ikke værkshøjde og er derfor ikke beskyttet af ophavsret. Der er dermed heller ingen ophavsretslige begrænsninger på gengivelse og publicering af dette materiale.
Beskrivelsesdata
original kilde
Tauber: 22e 164 ff.
Anden juridisk beskyttelse
Aftaleforhold
Materialet er ikke begrænset af kontraktuelle klausuler.
Lovgivning
Materialet er ikke underlagt andre juridiske begrænsninger af tilgængeligheden.
Tilgængelighed
Tilgængelighed
Materialet er online her på Aarhusarkivet.dk, men det er det enkelte materiales ophavsretslige status, der fastsætter, hvad et givent materiale videre må bruges til.