Fabriker (Breve til Kongen og Kancell.) I Stiftamtmandens Indberetning til Cancell. om Fabrikker i Stiftet meddeles om den eneste Fabrik i Aarhus: et Sæbesyderi med Oliemølle, som ejes af "Johan Bardewick og Interessentere", at den er begyndt i Sept. 1772 og Afsætningen i den korte tid ikke har været saa betydelig, at Værket har kunnet "give fordeelagtig Interesse". Der beskæftes 1 Mester (Bardewick selv) og 2-3 Arbejdskarle og hele Fabrikationene omfatter kun hvad der "efterhaanden kan blive debiteret" i det sidste Aar ialt 250 Tønder. Materialerne faas meste udefra, Potaske fra Østersøen ligesom tildels Olien ellers formales af Frø dels fra Østersøen dels avlet og købt her i Landet. "Afsatsen fornemmelig i Aarhuus og omliggende Kiøbstæder i Stiftet samt noget til Norge og Sjelland. Sæben bliver ikke justeret el. Stemplet, men brændes med Fabriquens Brænde, Sommersæben med A/S, og Vintersæben med A/S. Transporten hindrer ikke afsatsen, men vel indebrænder denne, ed de forhen anlagde Sæbesyderier i Aalborg og Fredericia. Paa Spørgsmaalet om, hvad der kunde hjælpe Fabrikken frem, svares: "Hielpes alleene ved god debit, da anseelig større Poster kunde Fabriqueres". Af andre Fabriker kunde maaske trives en Fabr. for grove Vahre d.v.s. Strømper, Vanter, Huer, Hestedækkener; derved vilde de Fattige faa Arbejde og Betleriet hemmes; men i Mangel af Fond eller forskud, sees ingen udveje dertil. "For omtrent 10 Aar
Datering
1774-09-20
Arkiv ID
000114159
Beskrivelse
Ophavsret
I offentlig eje. Ikke ophavsretsværdigt
Materialet har ikke værkshøjde og er derfor ikke beskyttet af ophavsret. Der er dermed heller ingen ophavsretslige begrænsninger på gengivelse og publicering af dette materiale.
Beskrivelsesdata
original kilde
Aarhus Stiftamts Kopibog
Relationer
Steder
Anden juridisk beskyttelse
Aftaleforhold
Materialet er ikke begrænset af kontraktuelle klausuler.
Lovgivning
Materialet er ikke underlagt andre juridiske begrænsninger af tilgængeligheden.
Tilgængelighed
Tilgængelighed
Materialet er online her på Aarhusarkivet.dk, men det er det enkelte materiales ophavsretslige status, der fastsætter, hvad et givent materiale videre må bruges til.