Industri Af Stiftamtmandens Indberetning om Fabriksanlæg i Aarhus. Amtsforv. Thygesen ejer sammen med Bardewich Sæbesyderiet med Olie-Mølle. Antal Arbejdere: 1 Sæbemester (Bardewich) og 3 Arbejdskarle. "Afsatsen maalelig, og paa nærværende Tiid formedelst Materialiernes kostbarhed, foregives det, at Fabriken ikke med synderlig fordeel kan drives". Der forarbeides stadig kun 250 Tdr. aarlig, og saalænge Materialierne er saa kostbare vil eieren ikke forarbeide mere end efterhaanden kan debiteres. Afsætningen som forhen mest til Aarhus og Omegn, samt en Del med Smakken til Sjælland og lidt til Norge. Om "Saffians- og Carduans-Fabrique med adskilligt Garverie, som med en Bork Mølle er forsynet": Eier Magnus Ørn. Arbejdere: 2 Arbejdskarle og "idrivende tilfælde 6 a 7 arbejdsfolk eller Dagleiere af begge Kiøn". I indeværende Aar er allene forfærdiget 400 a 500 Saffianer og nyelig er begyndt at tage 800 Stk. i Arbejde og for resten er Garvet Hudder og Halv-Skind med videre. - Giedde Skind til Saffianer faaes egentlig og allene fra Norge, og Materialierne dertil saasom Galæble, concenelle Victril-Olie etc. tages fra Kiøbenhavn, Lybech og Hamburg, men her i Landet kiøbes alle de Huuder og Skind som garves. Foruden bemeldte Fabriquerede 4 a 500 Saffianer er i dette aar garvet over 400 Stk. Huuder til Saal og bind Saal Læder og omtrent 800 Stk. Kalveskind. Afsatzen fornemmelig til Kiøbenhavn, Norge, samt i
Datering
1778-01-27
Arkiv ID
000114166
Beskrivelse
Ophavsret
I offentlig eje. Ikke ophavsretsværdigt
Materialet har ikke værkshøjde og er derfor ikke beskyttet af ophavsret. Der er dermed heller ingen ophavsretslige begrænsninger på gengivelse og publicering af dette materiale.
Beskrivelsesdata
original kilde
Aarhus Stiftamts Kopibog
Anden juridisk beskyttelse
Aftaleforhold
Materialet er ikke begrænset af kontraktuelle klausuler.
Lovgivning
Materialet er ikke underlagt andre juridiske begrænsninger af tilgængeligheden.
Tilgængelighed
Tilgængelighed
Materialet er online her på Aarhusarkivet.dk, men det er det enkelte materiales ophavsretslige status, der fastsætter, hvad et givent materiale videre må bruges til.