Forlangt Indrykket. Ved Ligningen af Skatter her i Aarhuus for Aaret 1849 har den dertil anordnede Commission medtaget og ansat Dagleierne til personlige Skatters Ydelse. Hvad enten dette er sket af egen Drift eller efter Communalbestyrelsens Ordre, er ligemeget, det er i sin Orden, at den, der har sit Erhverv af Byen, ogsaa svarer sit Bidrag til dens Udgifter. Men naar vi vide, at denne Klasse af edborgere efter Sigende siden 1807 ikke har svaret saadan Skat, saa er det ikke i sin Orden, at man optager denne og forbigaaer en anden, langt talrigere, nemlig den Klasse, der bestaar af de Medlemmer af Samfundet, "der tjene for Kost og Løn". Har man hidtil forbigaaet Dagleierne ved Skatteligningen p. Gr. af deres ringe Fortjeneste og nu optaget dem fordi Dagleien er saa høi osv., saa gjælder det samme for den tjenende Klasse, hvis Løn i de senere Aar er stegen i ulige høiere Grad. - Da Byens Udgifter, selv uden Hensyn til Krigsbyrden, aarligen synes at tiltage, saa er det en ligefrem Pligt for Bestyrelsen at paasee, at Byen ikke gaar glip af dens lovlige Indtægter, og da de for Kost og Løn tjenende Individer med større Lethed end andre Medlemmer af Samfundet kunne udrede deres Bidrag, saa bør man ikke længere lade være upaaagtet hvad C. Skr. af 19. Mai 1821 hjemler. Naar som vi vente, den ærede Ligningscommission tages Hensyn til det Anførte, saa maae vi tillade os at anbefale rette Vedkommende at sørge for, at de paagældende Skatteydere behørigen underrettes om Ansættelsen, paa det at de ikke, ligesom Dagleierne - mirabile Dictu - først bliver vidende derom, naar Fogden indfinder sig og da, ligesom Mange af disse, maae betale Gebyhr, der undertiden overstiger den affordrede Skats Størrelse. 21.11.: næsten en Spalte Svar, gaaende ud paa at baade Dagleiere, Tjenestefolk og Haandværkssvende bør fritages til Skat, da de ialt kun vil give 2-300 Rbdr.
Datering
1849-11-19
Arkiv ID
000120376
Beskrivelse
Samlingstags
Ophavsret
I offentlig eje. Ikke ophavsretsværdigt
Materialet har ikke værkshøjde og er derfor ikke beskyttet af ophavsret. Der er dermed heller ingen ophavsretslige begrænsninger på gengivelse og publicering af dette materiale.
Beskrivelsesdata
original kilde
Aarhus Stiftstidende
Anden juridisk beskyttelse
Aftaleforhold
Materialet er ikke begrænset af kontraktuelle klausuler.
Lovgivning
Materialet er ikke underlagt andre juridiske begrænsninger af tilgængeligheden.
Tilgængelighed
Tilgængelighed
Materialet er online her på Aarhusarkivet.dk, men det er det enkelte materiales ophavsretslige status, der fastsætter, hvad et givent materiale videre må bruges til.