Borrebækken Fra en svunden Tid. - De ældre kan maaske endnu huske Borrebækken eller Borgebækken (Borgbækken), som den vel engang har heddet. Det var et lille Vandløb, som krydsede Studsgade og Mejlgade og løb ud i Havet ved Smedegyde. Der var Broer over Bækken i Studsgade og Mejlgade, endnu i 1837 blev Broen i Mejlgade omlagt og Gaden af den Grund spærret for Kørende og Ridende, og først i den nyere Tid er hele Vandløbet begravet i Kloakrør, saaledes som det nu ogsaa gaar med den rigtige Aa. - Der var ikke megen Strøm i Borrebækken, og det næsten stillestaaende Vand kunde derfor ikke virke særlig forfriskende, især ikke om Sommeren. Og da Beboerne desuden havde Tilbøjelighed til at kaste alskens Affald i Bækken, endogsaa døde Hunde og Katte, var der ofte Gr. til at klage i Avisen over, at Luften ligefrem forpestedes af det lille Vandløb. Der førtes mange Debatter i Byraadet i den Anl., men i flere Menneskealdre nøjedes man med at snakke, Forsøgsvis prøvede man at brolægge Bunden af Bækken, det hjalp, men ikke meget, og saa snakkede man videre. - Oprensningen af Borrebækken blev ogsaa forsømt, men gjorde nogen vrøvl af den Gr., blev der svaret, at det Arbejde ikke lod sig udføre "saa godt som det kunde og burde, fordi Uhumskheder, der udfløde fra Liisberg og Meisners Brænderi, daglig optaarnede sig i Bækken". I 1862, da Skolen i Paradisgade var blevet bygget, nægtede Overlærer Olsen at bo i Overlæreboligen paa Gr. af Stanken fra Borrebækken. Han byggede sig et Hus i den nuvær. Thunøgade, som i flere Aar kaldtes Olsensvej efter ham. - I 1884 klager Sundhedskommissionen over Stanken ved Bækkens Udløb, den fremkommer ved "en harmonisk Forening af det smudsige Vand og Tangen", og man diskuterer atter i Byraadet, hvad der kan gøres for at raade Bod paa Ondet. - Akkompagnement til denne Diskussion har formodentlig Efterfølgende Vers været: fortsættes på 48-85
Datering
1933-03-26
Arkiv ID
000124001
Beskrivelse
Ophavsret
I offentlig eje. Ikke ophavsretsværdigt
Materialet har ikke værkshøjde og er derfor ikke beskyttet af ophavsret. Der er dermed heller ingen ophavsretslige begrænsninger på gengivelse og publicering af dette materiale.
Beskrivelsesdata
original kilde
Aarhus Stiftstidende
Relationer
Anden juridisk beskyttelse
Aftaleforhold
Materialet er ikke begrænset af kontraktuelle klausuler.
Lovgivning
Materialet er ikke underlagt andre juridiske begrænsninger af tilgængeligheden.
Tilgængelighed
Tilgængelighed
Materialet er online her på Aarhusarkivet.dk, men det er det enkelte materiales ophavsretslige status, der fastsætter, hvad et givent materiale videre må bruges til.