Rådhusparken med skulptur

Arkivskaber
Kreativt ophav
Datering
2015-08-05
Arkiv ID
000202006
Beskrivelse
Overskrift
Rådhusparken med skulptur
Abstrakt
Aarhus Rådhus er tegnet af arkitekterne Arne Jacobsen (1902-1971) og Erik Møller (1909-2002). De to arkitekter vandt i august 1937 en konkurrence udskrevet af byrådet om hvem der skulle lægge navn til det nye rådhus. Byggeriet gik i gang i 1938, og 2. juli 1941 blev huset officielt indviet. Fredningen består, foruden samtlige bygningsdele i selve rådhuset, også af Rådhuspladsen med "Grisebrønden" (af Mogens Bøggild (1901-1987)), Rådhushaven, Rådhusgården og Rådhusparken med "Agnete og Havmanden" (af Johannes Clausen Bjerg (1886-1955). Selve rådhuset er et hovedeksempel på nordisk funktionalisme, når det er allerbedst. Der er brugt gode, udsøgte materialer og den store mængde mur- og nagelsfaste inventar, såvel som det løse, er gennembearbejdet til mindste detalje. Arkitekterne havde på den måde et nært samarbejde med arkitekt og møbelarkitekt Hans Jørgensen Wegner (1914-2007), der designede møblerne til stedet. Her ses en del af rådhusparken fra vest mod rotunden midt i parken. Skulpturen har titlen "Vågnende Kvinde", og er udført af billedhugger Kai Nielsen (1882-1924) i 1920. Skulpturen var en gave til byen fra teaterdirektør, Frede Skaarup, og stod oprindeligt ved Aarhus Stadion, hvorfra den, sammen med flere andre statuer, blev reddet fra ødelæggelse under schalburgteringen af Stadion i 1943. I 1948 opstilledes den på sin nuværende plads. Værket er udført i bronze hos bronzestøber Lauritz Rasmussen i København. Mis Harriet Wiegandt har stået model til den vågnende kvinde.
Ophavsret
CC Navngivelse
Materialet er under ophavsret, men udgives efter aftale under en Creative Commons Navngivelse licens.
Materialet må derfor gerne gengives og publiceres, så længe man på passende vis krediterer både ophavsmanden/-kvinden og AarhusArkivet.dk
Relationer
Organisationer
Anden juridisk beskyttelse
Aftaleforhold
Materialet må offentliggøres på internettet. Ifølge aftale.
Lovgivning
Materialet er ikke underlagt andre juridiske begrænsninger af tilgængeligheden.
Tilgængelighed
Tilgængelighed
Materialet er online her på Aarhusarkivet.dk, men det er det enkelte materiales ophavsretslige status, der fastsætter, hvad et givent materiale videre må bruges til.
Download