8. oktober 2021
000512237
Gravsteder i Rådhusparken tidligere Søndre Kirkegård
Raadmans Søren S. Aøegaards familiebegravelse.
Søren Jensen Søegaard (født den 28. oktober 1779 i Søgård, Træden sogn under Vejle amt, død den 28. april 1843 i Aarhus) var købmand og medlem af Aarhus Borgerrepræsentation samt borgerlig rådmand fra den 2. april 1838 til sin død i 1843.
Gift i Aarhus den 31. oktober 1814 med Marian(n)e Bærentz, født den 7. november 1787, død den 20. januar 1857 i Aarhus.
Han tog borgerskab som købmand den 2. august 1813 og fik en omfattende forretning i korn og smør.
Søren Jensen Søegaards ene datter giftede sig med købmand Kjørboe, der som 14-årig startede som handelselev i firmaet, og en anden datter, Rosalie, giftede sig efter Søren Jensen Søegaards død med konsul, redaktør og politiker Johannes Magnus Mørk.
Han kom senere til at drive en omfattende virksomhed med pengeudlån og vekselforretninger. Han havde fungeret som mellemmand mellem banken og de handlende siden Nationalbankens oprettelse af en filial i Aarhus i 1837 kaldet ”Det Jydske Bankkontor i Aarhus”. Da var det noget helt nyt med en bank i provinsen, og en mellemmand havde derfor sin nødvendighed. Dens virksomhed kom til at strække sig over hele Nørrejylland, og Søegaard nød stor tillid fra bankens side i sit virke.
At bankfilialen i Aarhus var afhængig af Søren Jensen Søegaards arbejde, var velkendt i København. Kjøbenhavnsposten roste ham til skyerne for hans virke og for den tiltro, der var til hans redelighed, soliditet og akkuratesse fra diverse købstæders banker. Enhver veksel, der var forsynet med hans navn, blev ubetinget honoreret.
CC Navngivelse
Materialet er under ophavsret, men udgives efter aftale under en Creative Commons Navngivelse licens.
Materialet må derfor gerne gengives og publiceres, så længe man på passende vis krediterer både ophavsmanden/-kvinden og AarhusArkivet.dk
Materialet må offentliggøres på internettet. Ifølge aftale.
Materialet er ikke underlagt andre juridiske begrænsninger af tilgængeligheden.
Materialet er online her på Aarhusarkivet.dk, men det er det enkelte materiales ophavsretslige status, der fastsætter, hvad et givent materiale videre må bruges til.